Tevredenheidsonderzoek [voorbeeld - Word]

Het tevredenheidsonderzoek is een bepalend element in het kwaliteitsbeheer van jouw onderneming.

Lees dit voorbeeld voordat je jouw eigen enquête opstelt. Op die manier zal je begrijpen dat een tevredenheidsonderzoek duidelijk en beknopt moet zijn.


Het tevredenheidsonderzoek is de basis van de relatie met jouw klanten. Door naar de klanten te luisteren en hun tevredenheidsniveau te meten, kan je een klantenrelatie opbouwen en loyaliteit creëren. Vergeet nooit dat het makkelijker is een klant te behouden dan een nieuwe te werven. Door rekening te houden met de mening van jouw klanten kan je jouw product of dienst ook verbeteren. Ideeën en feedback werken immers vaak inspirerend.

 

Wat is een tevredenheidsonderzoek?

Denk niet dat je weet wat je klanten denken. Zelfs als je mondeling een goed gesprek met hen voert, durven zij jou niet altijd rechtstreeks de waarheid te vertellen. Het koppelen van gegevens van klantgesprekken aan een meer gestandaardiseerde enquêtemethode via een formulier (papier of web) is waarschijnlijk de beste manier om objectieve en bruikbare feedback te krijgen.

Ons voorbeeld is ontworpen om het door de klant waargenomen kwaliteitsniveau op systematische en permanente wijze te analyseren. Het is een eenvoudige en korte vragenlijst die bij alle leveringsbonnen wordt gevoegd. Je kan het aanpassen aan jouw activiteit en aan uw jouw klanten.

 

Hoe maak je een tevredenheidsonderzoek?

  1. In de eerste plaats moet je de doelgroep bepalen die je in jouw klantenbestand wilt enquêteren (vrouwen, mannen, jongeren, ouderen, enz.).
  2. Je moet ook het doe van uw enquête vaststellen. Het heeft geen zin om te proberen alle vragen die jouw bedrijf heeft met een enquête te beantwoorden. Concentreer je op het belangrijkste aspect dat je wil onderzoeken.
  3. Stel een vragenlijst op en wees duidelijk en beknopt. Vermijd "neutrale" antwoorden, b.v. "geef een cijfer van 1 tot 5". Als iemand 3 markeert, geeft dat geen informatie.
  4. Test jouw vragenlijst bij verschillende mensen en zorg ervoor dat iedereen jouw vragen begrijpt.
  5. Gebruik jouw vragenlijst op verschillende tijdstippen om te vermijden dat je alle meningen uit dezelfde periode krijgt.

Door het lezen van ons voorbeeld van een tevredenheidsenquête kan je beginnen met een eerste ontwerp van tevredenheidsenquête en zal je begrijpen waarom een enquête kort en bondig moet zijn.

Download ons gratis voorbeeld van een tevredenheidsonderzoek in Word-formaat. Het is een goede start voor jouw toekomstige tevredenheidsonderzoek.

© Elke reproductie verboden zonder de toestemming van de auteur
Orange Belgium lance une option de vitesse de 400 Mbps pour tous ses clients et donne un coup de fouet à son offre Love Pro pour les indépendants et les petits bureaux via un avantage multi-produits
En savoir plus Orange