5 redenen om een businessplan te maken

5 redenen om een businessplan te maken

1. Jouw project structureren en valideren

Het voornaamste doel van het ondernemingsplan is je te helpen jouw project te definiëren, wat jouw bedrijf zal zijn en waar het naartoe zal gaan. Het verduidelijken van jouw doelstellingen en visie zal je helpen begrijpen wat er moet gebeuren om vooruit te komen.

Het is dus een denkoefening die je in staat zal stellen de belangrijkste vragen te beantwoorden: Is er een markt en zijn er klanten voor mijn product/dienst? Wie is mijn klant? Wat is het belang en de waarde van mijn project voor hen? Hoeveel zijn ze bereid te betalen? Welk budget heb ik nodig om mijn bedrijf op te starten en te laten groeien?  Hoe kan ik winstgevend zijn?

2.      Communiceren en partners vinden

Jouw businessplan is ook een formidabel communicatie-instrument, bedoeld om toekomstige financiële of andere partners met woorden en cijfers te overtuigen. Dit document moet flexibel zijn en worden aangepast aan de context en aan elke partner.

> Zoeken naar investeerders en financiële partners 

Het financiële gedeelte van het businessplan moet het potentieel van jouw onderneming aantonen. Investeerders willen solide cijfers en concrete bewijzen. Ideeën en passie zijn niet genoeg. Of je nu praat met bankiers, particuliere investeerders of anderen, zij zullen cijfers willen zien.

Ook wanneer je bepaalde steunmaatregelen voor startende ondernemingen of voor overnames aanvraagt, zal een bedrijfsplan noodzakelijk zijn om jouw aanvraag te kunnen onderzoeken.

> Zoeken naar partners of commerciële partners

Jouw businessplan zal ook worden gebruikt om toekomstige partners of vennoten te overtuigen.

3. Bewaak jouw cashflow

Het ondernemingsplan is geen garantie voor het welslagen van jouw onderneming, maar het zal je helpen om beter jouw kosten, verkoop, uitgaven en schulden te bewaken. Het helpt je ook onderscheid te maken tussen winst en cashflow.

Door je business plan te volgen, wacht je niet tot de dingen gebeuren: je anticipeert erop en plant de juiste acties in overeenstemming met de actuele situatie. Wanneer je actie onderneemt, zorg je voor een regelmatige follow-up en corrigeer je, indien nodig, de koers wanneer de dingen niet gaan zoals gepland.

4. Groei plannen en beheren

Het bedrijfsplan is een managementinstrument dat het waard is regelmatig te worden geraadpleegd om ervoor te zorgen dat de onderneming op koers blijft, haar doelstellingen nastreeft en haar operationele mijlpalen haalt. Het bedrijfsplan wordt zo een routekaart die op korte, middellange en lange termijn moet worden gevolgd.

Ondernemingen zonder plan kunnen gemakkelijker de weg kwijtraken, hun bedrijfsdoelstellingen uit het oog verliezen en, soms te laat, ontdekken dat de inkomsten uitblijven. Een plan met uitgavenprognoses en inkomstenprognoses kan je helpen op koers te blijven.

5. De zaken sturen

Een ondernemingsplan is bovenal een levend document dat je helpt een vooraf bepaald doel te bereiken.  Het is flexibel en bied je de mogelijkheid jouw koers bij te stellen als de zaken anders lopen dan gepland.

Om in controle te blijven, is het daarom belangrijk een dashboard te creëren (maandelijks of driemaandelijks) en de realiteit te vergelijken met de prognoses in het bedrijfsplan.

Het ondernemingsplan speelt een essentiële rol in het oprichtingsproces van een onderneming.

Het wordt  gebruikt om jouw toekomstige partners en investeerders te overtuigen. Maar het wordt ook en vooral gebruikt om je oorspronkelijke idee op een positieve manier te realiseren. Het businessplan vertelt het verhaal van jouw project.

 

Om meer te weten te komen, registreer je op www.6days.be